Rytmus přírody působí jako zdroj oživující síly a my se v každém okamžiku buď houpeme na jeho vlnách a energii získáváme nebo se naše všední zvyklosti podobají strnulému tanci mimo rytmus hudby. Tím se odchylujeme od rovnováhy a ztrácíme životní energii. Pociťujeme únavu a vyčerpání.

Rytmus přírody pociťujeme nejlépe tehdy, když se mu odevzdáme. Znamená to, že ho respektujeme. Pak se s důvěrou necháváme vést proměňujícím se denním světlem i noční tmou. Tím se nám život velmi zjednoduší i ozdraví. Přirozený rytmus v těle přináší sílu a vytváří klid a ten je předpokladem k jakémukoliv léčení. Není na tom nic složitého. Jde jen o to, abychom se na naše propojení s přírodou rozpomněli.

Je skvělé, že chcete pečovat o své zdraví a já vás v tom s radostí podpořím!

Kdo vás zimou provede?

rytmus roku - v souladu se zimou - uvodni obrazek

Ing. Jana Ohanková, SEP

Jsem terapeutka tělového vnímání (kraniosakrální biodynamika, Somatic Experiencing) od roku 2010 a lektorka jógy, pilates a meditací již od roku 2001. Více se o mém vzdělání můžete dozvědět zde >>

Vědomě jsem s rytmem roku začala pracovat od chvíle, kdy jsem si v roce 2005 pořídili v Brdech starou, roubenou chalupu s velkým sadem plných jablek.  Trávili jsem tam s dětmi celé jaro, léto a kus podzimu. Byly to naprosto neuvěřitelné chvíle spojené s přírodou a čistou radostí z každého dne venku. Díky naši asi 250 let staré roubence jsem přišla do kontaktu se Zemí – Pachamamou. Jsem za to životu i svému muži (díky němu ji máme) neuvěřitelně vděčna.

Pobyt  v přírodě a napojení na Zemi mi přináší radost a vnitřní klid. Vnímám, jak mi pomáhá se lépe ukotvit v rovnováze a být více v klidu a pohodě. 

Potkat se se mnou můžete buď naživo v Psychoterapeutickém centru Lávka či Studiu QUIS (obojí Praha 6) nebo online odkudkoli. Právě v roce 2020 (díky celosvětové pandemii a nemožnosti pracovat ve studiu) jsem začala svoje vědomosti z praxe přenášet i do online světa a nabízím vám jak konzultace přes ZOOM, tak i online programy.

Pomohu vám vrátit se blíže k sobě a získat více energie, klidu a radosti ze života.

Připravila jsem pro vás

Životní energie a jak si ji v zimě udržet

Životní energie každého z nás je uložena v ledvinách, vznikala v prenatálním období a je to takzvaná zděděná – vitální esence. Tato vitální esence je naší základní sílou, která odpovídá prenatální energii. Vzniká spojením vajíčka se spermií a obsahuje naší dědičnou genetickou výbavu. Tento typ energie se snižuje s růstem a postupujícím věkem a není obnovitelný a proto je třeba se naučit o něj pečovat.

 
Pokud:
  • jíme skutečně jídlo a pijeme posilující nápoje,
  • vedeme pravidelný a střídmý život bez velkých stresových zátěži, ideálně v obklopeni přátel a rodiny,
  • přiměřeně se hýbeme,
  • často se radujeme a děkujeme,
  • jsme rádi na čerstvém vzduchu a
  • nekouříme,
  • po nocích nesledujeme filmy ani sociální sítě a
  • dostatečně spím,

tak se trvale nevyčerpáváme. Tím si vyrobíme dostatek energie, kterou pro život potřebujeme. Nežijeme na dluh a zděděné rezervy  – naši vitální sílu – si necháváme pro těžké situace nebo pro stárnutí.

Vypadá to jednoduše, ale vždy jde jen o rovnovážné hospodaření s naší životní energii, tak proč je to pro nás často tak těžké?
Život v okolní přírodě je stažen do nitra země. Stejně tak i naše energie bude po celou zimu zanořena nejhlouběji do vnitřních tkání a orgánů. Právě proto přichází z celého roku to nejpříhodnější období pro jejich vyživení. Čekají nás dva až 3 měsíce zimní stravy (prosinec až únor), která je z celého roku nejvýživnější a obsahuje nejvíce kalorií bílkovin a tuk. Není třeba se zimní stravy obávat. Dnešní doba je až příliš posedlá detoxem a mnoho lidí se chce všemi možnými způsoby čistit. V zimě se to ale vůbec nehodí. Jde to proti přirozenému zimnímu naprogramování těla i celé přírody. Je to jako bychom nutili stromy, aby v prosinci či lednu nasazovaly květy.
 
Energie v přírodě je stažena dovnitř země tak i v našem těle je nasměrovaná hluboko do vnitřních tkáni. Proto je tak důležité jíst v zimě stravu bohatou na minerální látky které se teď dobře zabudují do kostí zubů posílit ledviny vlasy nehty hormony a vnitřní tkáně. Právě teď je možné, pokud cítíme potřebu vzít si ideálně potravinové doplňky.

Podle poznatků tradiční čínské medicíny, bychom v zimě měli více pečovat o močový měchýř (je spojen s měsícem leden) a o ledviny (únor). Společně s močovou trubicí tvoří močový systém důležitý pro vylučování toxinů z našeho těla. Pokud vše funguje správně a vylučovací systém je v rovnováze, neměli bychom pociťovat žádné zdravotní obtíže s ním spojené.

Močový měchýř zachycuje velký podíl fyzického i emočního napětí.  Močení je určité uvolnění nahromaděného tlaku tekutiny, a pokud to přeneseme na psychiku, na naši duši, je důležité vědět, jak uvolnit své vnitřní tlaky. 

A víte, že Číňané považují ledviny za sídlo životní energie a tvrdí, že je v nich uložená podstata života. Tak to už stojí za trochu péče, co říkáte?

O vlivu jednotlivých orgánů na naše zdraví si můžete přečíst v následujících článcích:

uvodni_obr_blog

Kde vzít energii? Podpořte svoje ledviny!

Jak močový měchýř souvisí s napětím v těle?

mandala

Cvičení k harmonizaci dráhy močového měchýře a ledvin

Vyzkoušejte cvik z harmonizační orgánové sestavy. Tato sestava přispívá k harmonizaci a protažení energetických drah v těle (meridiánů), důmyslnými cviky zajistí správnou funkci všech orgánů v těle a tím přirozenou tělesnou a duševní rovnováhu

mandala
mandala

Tipy na stravu v zimním období

Strava v tomto období musí být bohatší tuky a vitaminy. Také je vhodné zařadit potraviny slanější chuti. Organismus prohřívejte nejlépe vývarem z kořenové zeleniny. Do jídelníčku zařaďte pohanku, ječmen,  fazole, hrách,  datle a mořskou zeleninu (řasy kombu, wakame, nori). A pokud nejste vegetariáni, tak si můžete dopřát i vepřové maso. Naopak se vyhněte alkoholu, který na oslabený močový měchýř působí toxicky.

Co nás v zimě zahřeje?

V zimě je opravdu důležité to, co jíte a v jaké kvalitě. Jídlo vás může posílit nebo naopak oslabit. Proto mu věnujte velkou pozornost. Vybírejte pouze kvalitní – nejlépe BIO – potraviny a vyhýbejte se polotovarům či fast foodům.

Nejlepší jsou domácí vývary! Zeleninové, slepičí, hovězí (z kosti).

  • Jezte více potravin bohatých na vitamíny.
  • Vyhněte se příliš tučným, sladkým a slaným jídlům.
  • Vařte, duste, pečte a omezte smažení.
  • Chceme-li zachovat ledviny zdravé, nesmíme jíst na noc. Poslední jídlo by mělo být do 18:00.
  • Pijte alespoň 8-10 sklenic ideálně vlažné nebo teplé vody. Pitný režim má pro podporu ledvin velký význam.

Nápoje:

  • vlažná nebo teplá voda,
  • zázvorový čaj,
  • zeleninové šťávy,
  • pivo, dle babských rad a pouze v malé míře, ideální je údajně Plzeňské. Ale v zimě dost ochlazuje. Někdo uvádí, že nejlepší jsou likéry nebo pálenky s v teplých nápojích. Víno maximálně kapka a červené. Kdo má problémy s močovým měchýřem, tak rozhodně vynechat! Na tento orgán alkohol působí toxicky.

Jídlo:

  • Luštěniny: nejlépe fazole všeho druhu.
  • Zelenina: kořenová zelenina, cibule, fenykl, kapusta, červená řepa, pórek. Ideální je kvašená zelenina a kysané zelí.
  • Ovoce: ideální jsou brusinky, borůvky, lesní plody.. Pokud však už máte ledvinové problémy se sušeným ovocem opatrně, protože obsahuje hodně draslíku, stejně tak ořechy, banány apod.
  • Obilniny a semena: jáhly, pohanka, oves, rýže, sezam, len.
  • Maso: ledvinám prospěje odlehčení v podobě snížení konzumace bílkovin obecně. Pokud jíte maso, tak si dopřejte raději jen rybu. Maso spíše lehce stravitelné – např. krůtí, králičí. A přidat můžete vejce, tvaroh.

Nezapomínejte na kvalitní a ověřené doplňky stravy (více v další kapitole):

  • Probiotika – které chrání vaše střevo – sídlo vaší imunity, štíhlé linie a dobré nálady.
  • Omaga 3 mastné kyseliny – zlepšují propustnost buněk, zlepšují kvalitu vaší nervové soustavy a mnoho dalšího
  • Minerály&vitamímy – dokonale vyvážené bioaktivní a vysoce vstřebatelné vitamíny a minerály.

3 recepty pro radost

1) Rychlá a zdravá úprava ořechů.

2) Tento recept se hodí na konec zimy nebo v předjaří.

3) Pikantní dušená jablíčka s pohankovou kaší

Tuto netradiční, pikantní kaši jsme si doma zamilovali všichni.

Pikantní dušená jablíčka – příprava

  • Rozehřejte pánev a přidejte 1 větší lžička kokosové nebo přepuštěné máslo.
  • Na rozpuštěné máslo nakrájejte jablíčka (2 větší) a chvíli opečte. Přidejte pepř, zázvor, skořici a kurkumu (podle chuti) a namočené rozinky.
  • Podlijte 1dl vody a duste pod pokličkou cca 3 – 5 minut, tak aby se voda téměř vypařila, ale trocha ji zůstala.

Připravte pohankovou (nebo jinou kaši).

Dušená jablíčka dejte na kaši. Můžete přidat rozemleté ořechy a trochu zdravého sirupu (např. z agáve, rýžový atd.) Dobrou chuť.

mandala

Námět, jak dodat tělu dostatek kvalitních živin

Kdo si chce udržet zdraví po celý život, musí začít u správné stravy. Roste počet vědeckých důkazů , které prokazují blahodárné účinky konkrétních živin na zdraví. Suroviny, které si kupujeme jsou však na tyto minerály a vitamíny čím dál chudší. A ne o několik procent ale i celé desítky ve srovnání s rokem 2001. Proto dnes tak významně roste spotřeba suplementů.  Nejdůležitější, co potřebujete u nich znát, je jejich kvalita a využitelnost.

Ze své osobní zkušenosti i ze zkušeností mých klientů vím, že pro správné fungování organismu je nezbytné zajistit mu kvalitní stravu s dostatkem vitamínů a minerálů. Správně vyživené tělo nám poděkuje větším množstvím energie a také lepší duševní pohodou a lepším zvládáním stresu. Je to zkrátka jako dílky skládačky, kde celkový obrázek je náš zdravý a harmonický život.

Jedna z důležitých věcí, kterou u doplňků stravy sleduji, je jejich dobrá vstřebatelnost a tím i využitelnost organismem. Pokud tedy začínáte doplňky stravy používat, je také důležité na začátku pročistit střevo pomocí probiotik. Omega mastné kyseliny v rybím tuku zase posílí buněčnou stěnu a připraví ji pro správné vstřebávání vitamínů a minerálů a pro čištění. Zelený čaj nás nakopne a zároveň chrání buňky před oxidačním stresem. 

V zimním období je potřeba vitamínů a minerálu vyšší a pokud se rozhodněte zařadit je do své každodenní péče, tak nesmí rozhodovat cena, ale kvalita. Podívejte se na níže provedený test na 2 různé produkty omega 3 mastné kyseliny, které si můžete koupit.

Více informací o výživě se dozvíte v níže uvedených článcích.

Kolagen a jeho vliv na naše zdraví

Jak už jsem dříve uvedla, život v okolní přírodě je stažen do nitra země. Stejně tak i naše energie bude po celou zimu zanořena nejhlouběji do vnitřních tkání a orgánů. Právě proto přichází z celého roku to nejpříhodnější období pro jejich vyživení. 

O zdraví a krásu ve vašem těle pečuje kolagen, nejvíce zastoupená bílkovina. Je to jeden ze základních stavebních pilířů kostí, kůže, svalů, šlach a vazů. Nachází se v nejrůznějších částech těla, jako jsou například cévy, rohovky, zuby a další. Až do dvaceti let máme kolagenu v těle tak akorát. Kůže na tvářích je vypnutá, netřepí se nám vlasy, nelámou nehty a nebolí nás klouby. Postupně ale přirozená výroba kolagenu v lidském těle klesá a je potřeba se po něm poohlížet jinde. Tělo ho může získat stravou nebo doplňky stravy. 

Kolagen podporuje kosti a šlachy a navíc pečuje o naši krásu. Každodenní užívání kolagenu:

  • pomáhá udržovat elasticitu pleti
  • pomáhá zachovávat normální strukturu pleti,
  • má pozitivní vliv na jas pleti,
  • snižuje množství vrásek okolí očí,
  • zlepšuje elasticitu svalů a vazů což přináší úlevu vašim kloubům a
  • je prokázáno že kolagen přispívá k celkovému rozjasnění pleti a podporuje texturu pleti.
Více se o kolagenu a jak ho doplnit ve stravě nebo doplňcích si můžete přečíst v následujícím článku:
mandala

Spánek a pravidelný pohyb a pobyt v přírodě

Tuto část připravuji, protože je nedílnou součástí pro zachování vaši vitální energie.

mandala

V případě dotazů nebo technických problémů mě kontaktujte na můj email: joy@janaohankova.cz

Výše uvedené informace jsou určeny přihlášeným odběratelům a není povoleno je dále šířit. Pokud se vám líbí a chcete je sdílet, neváhejte a pošlete odkaz na moje webové stránky svým přátelům a známým. Předem vám děkuji za dodržování tohoto pravidla.