5 zásad, které z luštěnin vykouzlí super jídlo

5 zásad, které z luštěnin vykouzlí super jídlo

Máte rádi luštěniny! Ne? Tak pojďte ochutnat tento fazolový salát z BRD.

Tento víkend jsem svoji rodinku okouzlila letním, fazolovým salátem. Přišel mi náhodou do cesty hned první prázdninový víkend. U Jelenů v Brdech.

Luštěniny miluji (od té doby, co si je připravuji sama). Salát z fazolí jsem samozřejmě hned vyzkoušela. Luštěnin je v českém jídelníčku málo. Pokud se už na talíři luštěnina objeví, tak ve špatné kombinaci – s uzeninou nebo s vajíčkem nebo zahuštěné moukou. Děti se jim docela pečlivě vyhýbají. Tedy ne ty moje! V našem rodinném jídelníčku je luštěnin dost a moje děti je jedí rády.

Možná víte:

  1. Luštěnina se má podávat s obilovinou. V takovéto kombinaci vzniká dobrá a výživná bílkovina.
  2. Luštěninu vždy před vařením namočte. Nemusíte namáčet červenou čočku (tu přidávám spolu s pohankou do zeleninové polévky). Občas nenamáčím ani hnědou čočku. A výjimečně šáhnu i po konzervě.
  3. Luštěniny vařím vždy s bylinkou (majoránka, libeček). Z luštěnin se tím uvolní látky, které nás nadýmají.
  4. Luštěninu solíme až na konci vaření.
  5. Luštěnina se má jíst nejlépe každý den a to v malé porci (hrstička). Vegetariáni = každý den.

Konec řečí, právě k vám letí recept na barevný, letní, fazolový salátek.

Potřebujete:

  • 100g fazolí – černá ledvina. Můžete použít různé druhy fazolí, ale ty černé jsou prostě jiné a salát chutná i vypadá fantasticky!
  • 1 ks čerstvé cibulky s natí (1 větší nebo 2 menší) Můžete dát jednu cibulku s natí a jednu červenou cibuli. Jak máte rádi. TIP: Pokud čerstvou cibuli nemůžete, tak ji po nakrájení spařte horkou vodou.
  • 3 – 5 ředkviček
  • Sůl a pepř a koření (libeček nebo majoránka)

WP_20160627_21_14_28_Pro

Postup, jak salát připravuji já.

Fazole předem namočím. Nejlépe přes noc, minimálně na 6 hodin. Ráno je uvařím s kořením (libeček nebo majoránka podle chuti). Vařím je cca 30 minut. Na konci vaření přidám do vody sůl. Mezitím si nakrájím na malé kousky cibulku i s natí a ředkvičky. Vše dám do mísy, posolím. Pak přidám uvařené fazole (bez vývaru). Nakonec dochutím pepřem. Případně přidám trošinku jablečného octu nebo kápnu trochu citrónu. V ledničce pak nechám odležet aspoň hodinu, pokud ho hned nesníme.

WP_20160627_21_09_16_Pro

Tento lehký salátek je vhodný jako příloha. Můžete ho vyzkoušet i samostatně. Doporučuji s mozzarellou a pečivem.

Salát je barevně neobvyklý. Černá s červenou a doplněna zelenou barvou zaujme každého. Moje děti tedy rozhodně! Červená s černou to je kombinace jejich florbalového týmu. Tatran Střešovice. To se pak salátek jí s radostí.

Nechte si chutnat!

Jsem zvědavá, jak vám bude chutnat. Jsem zvědavá i na vaše vylepšení tohoto receptu. A jsem zvědavá, zda se vám podaří na něho nalákat i vaše děti.

Jana Ohanková

Pomáhám lidem spojit se s tím, co jim dodává energii, radost a klid do života, s jejich léčivými zdroji.
Jsem autorkou projektu MOJE ZDROJOVNA, terapeutka craniosakralní biodynamiky a Somatic experiencing, učitelka jógy a Pilates.
Můj příběh si můžete přečíst zde >>
Close Menu