Právě si prohlížíte Ověřený způsob, jak být na podzim fit

Ověřený způsob, jak být na podzim fit

Je to jen několik let, co mě pouhá informace o přicházejícím podzimu dokázala vykolejit. Představa, že budu celý podzim trávit s nemocnými dětmi doma, byla tak pravidelná, že jsem ji brala prostě jako fakt.

Načerpaná energie z léta se ve městě ztrácela rychlostí orkánu a to negativně ovlivnilo nejenom zdraví ale i psychiku. Pocit smutku a melancholie se na podzim pravidelně stěhoval k nám domů.

S podzimem energie klesá

Potřebovala jsem nutně změnu. Vyzkoušela jsem, co se dalo. Plno věcí bylo účinných, většinou ale krátkodobě. Nevěděla jsem totiž jednu podstatnou věc. Podzim je spojen se snížením aktivity. Příroda se připravuje k zimnímu spánku a s energií se prostě musí šetřit. No, a my lidé, jsme také její součástí.

Snížení aktivity neznamená jen pasivně sedět a nic nedělat. Důležité je obrátit pozornost do sebe a vytvořit si vnitřní prostor pro regeneraci a restrukturalizaci organismu. Klid, který postupně začíná ovládat přírodu, má regenerační kvalitu, obnovující rytmus a řád i pro nás.

V následujícím článku vás seznámím se vším, co se snažím v tomto období uplatňovat. Rozhodně se mi to osvědčilo a dělá to dobře i moji rodině. Zjistila jsem, že pokud jsem v harmonii s přírodou, jsem pak výkonnější, organizovaná a více se dokážu soustředit.

V souladu s podzimem

Podle tradiční čínské medicíny patří k podzimu prvek kovu. Emoce s ním spojená je smutek, což se projevuje v dobře známé podzimní melancholické náladě. Orgány, o které bychom měli na podzim více pečovat, jsou plíce a tlusté střevo. Plíce jsou spojeny s kvalitou dýchání a správně fungující tlusté střevo odstraňuje pravidelně všechny odpady z těla. Z toho vyplývá, že potřebujeme zaměřit svoji pozornost především k našemu dechu, pohybu a stravě.

Když dýchám, tak žiji

Náš dech ovlivňuje přímo i nepřímo všechny naše životní funkce a procesy. A tím také představuje naši schopnost přijímat život. Pokud se nedokážeme nadechnout do celého těla, nedojdeme k naplnění.  Dech tvoří most mezi myslí a tělem. Pomůže nám, abychom dokázali žít přítomností, být bdělí v každém okamžiku. 

Dostatečně plný a hluboký dech nám přináší:

  1. Spoustu energie, která posiluje vnitřní orgány, oběhový systém atd.
  2. Ochranný štít, který pomáhá tělu ke zvýšení odolnosti k vnějším vlivům (chlad, vítr nebo vlhko). Pokud jim otevřeme jeho bránu, snadno nám způsobí nachlazení, rýmu, chřipku či závažnější onemocnění.

Pro naše zdraví je velice přínosné naladit se na rytmus dechu a podpořit jeho hloubku a pravidelnost. Abychom mohli kvalitně dýchat, je důležité o svůj dech pečovat. Třeba nejprve jen tím, že si ho budeme všímat. Už samotné naladění se na svůj dech přináší zklidnění. Pokud se budeme věnovat dechovému cvičení pravidelně, přinese nám relaxaci a uvolnění, a to jak na fyzické, tak i psychické úrovni.

Pohybem nic nezkazím

S létem pro řadu z nás skončila spousta příležitostí k pohybu. Na druhou stranu je to skvělá příležitost vrátit se k běžné denní rutině a zahrnout do ní pravidelný pohyb.

Právě na podzim je nejlepší příležitost vytvořit ve svém rozvrhu pár volných okének pro pohybové aktivity. Jste-li příznivcem základních přirozených pohybů jako chůze, jízda na kole či plavání, není žádný důvod s nimi s příchodem deštivějších dnů končit. Druhou jsou skupinové lekce, na nichž si pohyb užijete třeba i se mnou.

Mým oblíbeným cvičením je orgánová sestava, která vychází ze staletími prověřených teorií tradiční čínské medicíny. Sestava přispívá k harmonizaci a protažení energetických drah v těle (meridiánů) a tím zajistí správnou funkci všech orgánů v těle. Což přirozeně přispěje k tělesné a duševní rovnováze. 

Emoční uvolnění je přirozené

Podzim je, jak už jsem uvedla, spojený s emocí smutku. Ten cítíme, když je pozornost uvnitř těla, což přináší právě podzimní období. Jestliže se trápíme příliš, zatěžujeme tím plíce a tlusté střevo. Pro naše zdraví je proto důležité tuto emoci nepotlačovat, ale nechat ji proběhnout. 

Podzimní strava podpoří dobrou náladu

Nejjednodušší a nejpraktičtější způsob, jak při přechodu na podzimní období předcházet nachlazení, depresi a zažívacím obtížím jako je třeba zácpa, je jíst potraviny, které jsou místní a sezónní. Země ve své tajemné moudrosti plodí potravu, která nás během zimy zahřeje, stejně jako nám dává potravu, která nás v létě ochlazuje. To, jak se stravujeme, jednoznačně ovlivňuje naše zdraví. A proto je důležité jíst to, co nám dodává energii pro správné fungování v chladnějším období. A když bude v souladu naše zažívání, odrazí se to jednoznačně na naší dobré náladě.

Podzim je období, kdy postupně upouštíme od syrové, studené stravy, jako jsou ovocné koktejly, saláty, nanuky, vodní melouny a uchylujeme se spíše k teplým polévkám. Jelikož však zima ještě nenastala, můžete stále ještě zařazovat zeleninu, která je lehká a snižuje množství hlenu – ředkvička, zelí, žampiony, houby šitake (shiitake). Pomalu vařená jídla jako je rýže s nakládanou zeleninou nebo polévky z fazolí, cizrny nebo dýně jsou všechno skvělé volby podzimního jídla.

Je také velmi vhodné zahrnout jídlo kyselé, protože nám energeticky pomáhá sjednotit si myšlenky (kysané zelí, nakládaná zelenina, olivy, citron, limetka, ocet, švestky, grepy či kváskový chleba, v případě, že můžete lepek).

Co když strava nestačí?

Netroufám si hodnotit vaše stravovací návyky, nicméně dodržovat dennodenně zdravou stravu s vysokým obsahem živin je náročné jak na čas, tak na peněženku.

Ruku na srdce, kdo dokáže denně sníst pět a více porcí ovoce a zeleniny, aby byl organismus zásoben v dostatečné míře živinami? K tomu je však nutné konzumovat i kvalitní maso, případně mléčné výrobky, celozrnné produkty, u vegetariánů a veganů hlavně luštěniny, ořechy a semena. A to vše nejlépe v biokvalitě. Kdo si to dnes dovolí a kdo to dělá pravidelně?

Dnešní strava nám bohužel dostatečné množství živin nepřinese. Proto je velmi důležité je doplňovat kvalitními suplementy.

Jaké jsou hlavní důvody, proč je nezbytné užívat doplňky stravy.

  1. Rostliny dnes obsahují až o 75% méně živin než v roce 2001. Hlavním důvodem je vyčerpaná půda a nesprávné zacházení s ní.
  2. Voda je znečištěna a v důsledku moderních způsobů zpracování v ní klesá obsah minerálů.
  3. Konzumací maso ze zvířat krmených obilovinami a konvenčními mléčnými produkty přijímáme nižší množství antioxidantů, mikronutrientů, mastných kyselin, minerálů a vitamínů. Podobné je to u ryb a mořských plodů z farem nebo u chovu slepic a vajec.
  4. Absorpce živin se snižuje s věkem.
  5. A nakonec i cvičení zvyšuje poptávku po živinách.
Kvalita a využitelnost je však u suplementů zásadní. Na to často v lékárně vůbec nemyslíme. Bohužel se často řídíme pouze cenou nebo reklamou.

Podzim může být krásný,...

..když se budete držet výše uvedených rad. Pro jistotu je znovu zopakuji.

Jak si tedy efektivně zlepšit zdraví i náladu a zároveň zklidnit svou mysl?

  1. Každodenním hlubokým dýcháním,
  2. pravidelným cvičením (nejvhodnější pro podzimní čas je jóga, Pilates a rychlá chůze),
  3. emocionálním uvolněním,
  4. zdravá podzimní strava s kvalitními suplementy, 
  5. obrácením vaší pozornosti do sebe a vytvořením vnitřní prostor pro regeneraci a restrukturalizaci organismu a
  6. prožívejte čas s přáteli nebo aktivitami, které změní vaši ponurou náladu na radostné chvilky.
  7. A hlavně dělejte to, co vám přináší radost a energii. Jsou to totiž vaše léčivé zdroje.

Podzim = opětovné vstoupení do každodennosti. Nezapomeňte, že příležitost začít dělat něco nového je každý den. 

Třeba dnes se můžete naučit:

1) Dechovou techniku k uvolnění a zklidnění.

2) Cvičení k harmonizaci dráhy plic a dráhy tlustého střeva.

3) Dechovou techniku na uvolnění emoce smutku.

4) Námět, jak kvalitně doplnit živiny pro naše tělo.

Celý balíček si můžete „pořídit“ právě teď. Připravila jsem ho pro vás zDARma. 

Jana Ohanková

Pomáhám lidem spojit se s tím, co jim dodává energii, radost a klid do života, s jejich léčivými zdroji. Jsem autorkou projektu SÍLA LÉČIVÝCH ZDROJŮ, terapeutka craniosakralní biodynamiky a Somatic experiencing, učitelka jógy a Pilates. Můj příběh si můžete přečíst zde >>